החיסונים כאן כבר זמן מה. עם הגעתם, נפתח הדיון בשאלה האם ניתן לכפות על עובד או עובדת להתחסן, והאם ניתן להטיל הגבלות על עובדים ועובדות שהחליטו לא להתחסן.
חוק זכויות החולה קובע בצורה מפורשת "לא יינתן טיפול רפואי למטופל, אלא אם כן נתן לכך המטופל הסכמה מדעת". הנה כי כן, לכאורה התשובה פשוטה.
מנגד, מפורסמות מעת לעת חוות דעת שונות (האחרונה פורסמה אתמול 23.2.21 על ידי ההסתדרות ונשיאות המגזר העסקי בישראל), הקוראות למעסיקות ומעסיקים לעודד עובדות ועובדים להתחסן, על רקע הסכנה לבריאות הציבור. עוד צוין בגילוי הדעת, כי ניתן יהיה להטיל מגבלות שונות כנגד עובדים ועובדות מקבלי קהל שהחליטו לא להתחסן. כך, ניתן יהיה להעביר עובד או עובדת שלא התחסנו למקום עבודה מרחוק או מביתו/ה, ואף לנייד עובדת או עובד מתפקידו/ה.
במקביל, מתרבים הדיווחים של עובדים ועובדות המסרבים להתחסן, החווים פגיעות שונות מצד מעסיקים ומעסיקות.
אם לא די בכך, בדיון שנערך אתמול (23.2.21) בכנסת, אושר בקריאה שנייה ושלישית החוק (המעורר מחלוקת) שיאפשר למשרד הבריאות להעביר מידע על מי שלא התחסנו לרשויות שונות. במהלך הדיון בכנסת, צוטט יו"ר הוועדה, חיים כץ, באומרו: "מקווה שבשלב הבא יגידו למי שלא התחסן- אל תבוא לעבודה. אם כך היה, היינו יוצאים מזה ולא היינו יפי נפש".
אפשר לשאול (וסביר שהשאלות הללו יובאו לפתחו של בית המשפט) - האם זאת ההסכמה מדעת אליה התכוון המחוקק בחוק זכויות החולה? האם עובדות ועובדים שלפחות חלקם (אם לנקוט בלשון זהירה) נמצאים ונמצאות בעמדת נחיתות מול המעסיק/ה שמשלם/ת את שכרם/ן יכולים/ות בכלל לתת הסכמה מדעת לקבלת חיסון? האם הפגיעה החמורה בזכויות יסוד (חופש העיסוק, כבוד האדם וחירותו, פרטיות, בריאות) נעשתה בהתאם להוראות פסקת ההגבלה בחוקי היסוד?
צריך לתת את הדעת על כך שבמקרים אחרים, בהם ביקשו המעסיקים והמעסיקות לפגוע בזכויות העובד/ת מבלי שקיימת הוראה מתאימה בחוק, כמו במסירת מידע ביומטרי (למשל - טביעות אצבע) העדיף בית המשפט את זכויות העובד/ת לפרטיות ושמירה על כבודו/ה וחירות/ה.
להערכתי, בנוגע לחיסונים והגבלות על עובדים ועובדות שלא יתחסנו, התוצאה תהיה שונה. כלומר, יעדיפו במקרה זה דווקא את שלום הציבור ובריאותו על פני זכויות העובד/ת לפרטיות, לכבוד ולאוטונומיה. זאת, לאור נסיבות המקרה הקיצוניות של משבר הקורונה, הסכנה הממשית לפגיעה בבריאות הציבור, והחובה המוטלת על המעסיקים והמעסיקות לשמירת בריאות הציבור. עמדת ההסתדרות המצורפת, לפיה ניתן להטיל מגבלות על עובדים ועובדות מקבלי קהל, מהווה חיזוק משמעותי נוסף לדעתי זו.
בשלב זה, אין חקיקה ראשית מתאימה לפגיעה בחופש העיסוק של עובד או עובדת שיבחרו לא להתחסן, אך כוחות השוק ממשיכים בשלהם, והגבלות שונות כבר מוטלות (בליווי חוות דעת משפטיות) על עובדים ועובדות במגזרים השונים.
עובד או עובדת שיתחסנו כשחרב מונפת מעל ראשם/ן, ושגם כך נמצאים/ות במערכת יחסים לא שיווניות מול המעסיקה או המעסיק - לא יוכלו לתת הסכמה אמיתית מדעת.
נו, אז התחסנת כבר?
**האמור לא מהווה ייעוץ משפטי פרטני.

קישורים רלוונטיים:
Comments