האם מותר להציב מצלמות נסתרות או גלויות במקום העבודה?
עדכון בנוגע לנהלים והנחיות בנוגע לשימוש במצלמות מעקב במקום העבודה ובמסגרת יחסי עבודה
הדיאלוג הבא מבוסס על סיפור אמיתי.
לקוח: אני חושב שאחד העובדים גונב לי סחורה וציוד מהמחסן. רק אתמול נעלמו סחורות וציוד בשווי 120 אלף ₪. אני רוצה להציב מצלמות במקום העבודה כדי לתפוס את הגנב.
אני: ומה לגבי זכות העובדים לפרטיות?
לקוח: אבל זה העסק שלי, אני יכול להציב מצלמות! ויכול לעשות מה שאני רוצה! מה הבעיה?
מעסיקים רבים, פונים אליי בשאלה, האם המעסיק יכול להציב מצלמות נסתרות או גלויות במקום העבודה?
מרחב הדיון הוא בין זכות המעסיק להגן על הקניין שלו, העסק שבנה בשתי ידיו, לבין זכות העובד לפרטיות.
התשובה לשאלת המעסיק לא מוסדרת בפסיקה או בחקיקה באופן מפורש וחד משמעי. במילים אחרות- כל מקרה ייבחן לגופו על ידי בית הדין שיבחן בין האם התקיימה פגיעה אסורה בפרטיות העובד או שהצבת המצלמות נועדה כדי להגן על אינטרס לגיטמי של המעסיק (למשל זכות הקניין של המעסיק למנוע גניבה של ציוד וסחורה).
ביום 17.10.2017 פרסם משרד המשפטים באמצעות הרשות להגנת הפרטיות רשימת נהלים והנחיות בנוגע לשימוש במצלמות מעקב במקום העבודה ובמסגרת יחסי עבודה ("הנהלים").
כמעסיקים חשוב מאוד לשים לב לנהלים. זאת, מאחר ושימוש לא מידתי במצלמות אבטחה ואמצעי מעקב אחר עובדים עלול לחשוף את המעסיק לסנקציות מנהליות ופליליות (הפרה של חוק הגנת הפרטיות), ואף להוות עילה להתפטרות העובד בדין מפוטר ולזכותו בפיצויי פיטורים.
מפאת חשיבות הנושא נסקור בקצרה את הנהלים וננסה להבין את גבולות המותר והאסור בעת הצבת מצלמות במקום העבודה:
תמצית הנהלים
הצבת המצלמות צריכה לעמוד בכל מקרה במבחנים הכלליים של: סבירות, מידיתיות, תום לב והגינות.
התקנת המצלמות צריכה להיעשות רק לשם קיום מטרה לגטימית של המעסיק. כלומר, רק אם קיימת חובה חוקית שמחייבת את התקנת המצלמות; רק אם קיים צורך אמיתי שמתיישב עם התכלית העסקית- למשל הצבת מצלמות בסניף בנק.
חל איסור גורף על שימוש שונה מהמטרה שלשמה הוצבו המצלמות. כלומר- אם המצלמות הוצבו לצרכי ביטחון חל איסור על שימוש במצלמה על מנת לעקוב אחר נוכחות העובדים בעבודה.
צריך לקבל הסכמה מפורשת של העובד להתקין מצלמות נסתרות או לצלם עובד ללא ידיעתו. הסכמה "כללית" או "עקרונית" של העובד לא תיחשב הסכמה לעניין זה. במילים אחרות, חשוב להביא את דבר התקנת המצלמות בפני העובדים ולקבל את הסכמתם המפורשת לצילום במשרד האישי שלהם.
למיקום מותקנת המצלמה חשיבות גדולה. בעת גיבוש מדיניות התקנת המצלמות צריך להתייחס בין היתר לשטח הכיסוי, מספר המצלמות, זמני הצילום, הרזולוציה של התמונה, ומשך זמן שמירת הצילומים.
דוגמאות ליישום הנהלים
צילום בחדרי שירותים או מלתחות מהווה פגיעה קשה בפרטיות וקשה לדמיין נסיבות שיצדיקו את התקנת המצלמות במרחבים אלו.
התקנת מצלמה בעמדה האישית של העובד תהיה מוצדקת רק אם קיימת חשיבות ציבורית ממשית או קיימת תועלת משמעותית שגדולה מהפגיעה החמורה בפרטיות העובד. בכל מקרה בנסיבות אלו דרושה הסכמה מפורשת של העובד.
בדומה למרחב העבודה האישי, קיימת ציפייה מוגברת לפרטיות גם בחללי עבודה משותפים או עמדות "חמות" (מתחלפות).
אזורים לרענון ומנוחה (למשל, מטבחון או חדר אוכל)- מדובר באזורים בהם הציפייה לפרטיות גבוה וכלל הצדקת הצילום במרחבים אלו תהיה רק למטרה חיונית ביותר ובמתכונת מצומצמת.
מרחבים ציבוריים, מסדרונות, כניסה ויציאה ממקום העבודה- באזורים אלו הציפייה לפרטיות נמוכה והשימוש במצלמות למטרות לגיטימיות יתאפשר בכפוף לעקרונות הכלליים המפורטים בנהלים ובפרט תוך יידוע העובדים על התקנת המצלמות.
לסיכום –
בכל מקרה ולאור הנהלים החדשים על המעסיק לגבש מדיניות ברורה בנוגע לשימוש במצלמות והמטרות שברצונו להשיג בעת התקנת המצלמות.
כמו כן וחשוב לא פחות המעסיק צריך להציג את המדיניות לעובדים, לשוב ולידע בדבר הפעלתה, ולבחון הצורך לרעננה מעת לעת.
כרגיל- האמור במסמך זה לא מהווה ייעוץ משפטי. אתם מוזמנים ליצור קשר לקבלת ייעוץ פרטני או בכל שאלה נוספת.
Commentaires