top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תגל גינגיס

עבודה מהבית בינה מלאכותית ותשלום שעות נוספות- סיכום פסיקה

עודכן: 29 במאי 2023

העבודה מהבית היא כבר מזמן שגרת יומם של עובדים.ות רבים.ות. לא אחת נשאלת השאלה מה מידת הפיקוח שהמעסיק צריך להפעיל בעת שעובדיו עובדים מהבית והאם עובדים.ות מהבית זכאים לתשלום שעות נוספות בהתאם לחוק?

כלים למענה על שאלות אלו נדונו בפסק הדין של בית הדין הארצי לעבודה* שקיבל את ערעור המעסיקה ודחה את תביעת העובדים (שם) לתשלום שעות נוספות. בין היתר בנימוק כי מאפייני ההעסקה לא מאפשרים לפקח על שעות העבודה.


מאפייני ההעסקה

  • עבודה מחוץ למקום העבודה באתרי עבודה מגוונים.

  • סידור עבודה לא קבוע.

  • לא ניתן לדעת אם העובד אכן "עובד" או שמא נמצא בפעילות פרטית. במילים אחרות לא ניתן לאבחן בין שעות עבודה לשעות פרטיות שהוקדשו לצרכים אחרים.

החובה לפקח על שעות העבודה

בקשר לחובת המעסיק לפקח על שעות העבודה נקבע כי אכן ייתכן וקיימים אמצעי פיקוח שיאפשרו פיקוח על שעות העבודה, אך לא מדובר באמצעים סבירים, וציין בזו הלשון: "אכן ניתן להעלות על הדעת אמצעים טכנולוגיים, ששילובם יתעד את המיקום וכן את נתוני האודיו והוידאו של מעשיהם. כל אלה בשילוב אמצעים נוספים כגון בינה מלאכותית יכול ויאפשרו פיקוח. אך דומה כי אפשרויות טכנולוגיות אלה רחוקות מרחק רב מאמצעים סבירים של פיקוח."


בית הדין הארצי הזכיר לפסיקה קודמת בנושא [ע"ע 23645-04-19] שם נקבע כי אפשרות טכנולוגית למעקב היא לא תנאי מספיק כדי לקבוע שאכן קיימת אפשרות פיקוח. זאת, משום שייתכן שהיא דורשת מהמעסיק משאבים לא סבירים כפי שקרה במקרה זה. בית הדין הוסיף כי ייתכן שהפעלת האמצעים הטכנולוגים עלולים שלא להתיישב עם שיקולים אחרים. לדוגמא פגיעה בפרטיות העובד.ת.


לסיכום, בית הדין קבע שחוק שעות עבודה ומנוחה לא חל על עובד שלא ניתן לפקח על שעות עבודתו באמצעים טכנולוגיים סבירים. כאשר פיקוח על עובדים.ות באמצעים טכנולוגים אינו חזות הכל והוא צריך לעלות בקנה אחד עם עקרונות אחרים כגון: הפרטיות, סבירות ומידת ההכבדה על המעסיק.


*** האמור אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי***










10 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page