top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תגל גינגיס

אפשר לקבל קצת פרטיות? עדכון פסיקה בקשר לזכות העובד לפרטיות בעבודה


בשוק העבודה כיום, האפשרות של המעסיק לעקוב אחרי עובדיו היא כמעט אינסופית. יחד עם זאת, צריך לקחת בחשבון שכנגד האפשרות לעקוב ולנטר את פעילות העובדים קיימות גם מגבלות (להרחבה ראה פס"ד בעניין איסקוב**). מעסיק שיפר את אותן המגבלות חשוף לתביעות משפטיות.

בפסק הדין* שניתן לאחרונה, קבע כי המעסיק לא היה רשאי לעקוב אחר פעילותה של העובדת במחשב מבלי לקבל את הסכמתה לכך. בהתאם חויב המעסיק בפיצוי העובדת בסך של 50,000 ש"ח בגין הפרת הסכם עבודה ופגיעה בפרטיותה של העובדת.

בפסק הדין נדונו למעשה שלוש תביעות שונים (שאוחדו):

התביעה הראשונה- תביעה של הגברת בלקאר, עובדת במשרד עורכי דין, שהגישה תביעה כנגד מעסיקה, עו"ד בלקין, על הפרת זכויותיה.

התביעה השנייה- תביעה שכנגד שהוגשה על ידי המעסיק בה טען כי תוכנת מחשב שהתקין במחשבי המשרד גילתה בין היתר שהעובדת ניצלה את זמן העבודה לעיסוקיה האישיים, כגון: פעילות פוליטית, צפייה בטלוויזיה, טיפול בלקוחות פרטיים ועוד עיסוקים שונים שאינם קשורים לעבודה. הכל תוך שהעובדת גורמת למעסיק לשיטתו לנזקים גדולים שהוערכו על ידו ב- 400 אלף ש"ח.

התביעה השלישית- תביעת העובדת כנגד המעסיק בגין פגיעה בפרטיות (מכוח חוק הגנת הפרטיות, תשמ"א-1981) וגם מכוח הפרת חוזה העבודה.

בית הדין קיבל את תביעות העובדת, דחה את תביעת המעסיק וקבע שהשימוש בתוכנת הניטור הפר את פרטיות העובדת. לפיכך, חויב המעסיק בתשלום (נוסף על תשלומים נוספים בגין הפרת הזכויות) בסך של 50,000 ש"ח.

ניתן ללמוד מפסק הדין כי בית הדין לא יאפשר בנקל הצגת ראיות שהושגו תוך פגיעה בפרטיות. בנוסף ולאור פסיקות קודמות (למשל עניין איסקוב) קיימת אפשרות לתוצאה שונה אם המעסיק היה מחתים את העובדת מראש בנוגע לפעולת הניטור. במקרה זה, המעסיק לא עשה כן ולכן קבע בית הדין שחל איסור לנטר את פעולות העובדת במחשב.

לאור האמור, מומלץ להתייעץ עם אנשי מקצוע ולבחון את אם קיים צורך לעדכן את העובדים (ולקבל את הסכמתם) בפעילות הניטור המבוצעת בעסק ואשר עלולה לפגוע בפרטיות העובדים בעסק.

* סע"ש (אזורי ת"א) 60161-06-16 קלי בלקאר נ' גרשון בלקין (פורסם בנבו, 27.08.2019)

** ע"ע (ארצי) 90/08 טלי איסקוב ענבר נ' מדינת ישראל- הממונה על החוק לעבודת

נשים ואח' (פורסם בנבו 8.2.2011)

*** מאחר ובית הדין לא מוסמך לדון בתביעות מכוח חוק הגנת הפרטיות, נדונה תביעת העובדת מכוח הפרת חוזה עבודה. חשוב לציין כי ייתכן שהדבר יהווה עילה להתערבות ערכאת הערעור אם יוגש.

האמור לעיל לא מהווה תחליף לייעוץ משפטי פרטני. בכל שאלה מומלץ להתייעץ עם גורם מקצועי מתאים.

53 צפיות0 תגובות
bottom of page